Red velvet cupcakes met cream cheese frosting

Red velvet cupcakes met cream cheese frosting

Red velvet cake is een echte Amerikaanse klassieker die van oorsprong uit de zuidelijke staten komt. Deze taart heeft zijn naam te danken aan de zachte, fluweelachtige textuur en de opvallende rode kleur. De combinatie met de witte cream cheese frosting en het vleugje cacao wat in de cake zit, maakt dat een stuk van deze cake puur genieten is. In plaats van een grote taart kun je er natuurlijk ook prima cupcakes van bakken en dat is precies wat ik dus gedaan heb. Ze zijn bij mij thuis in één weekend allemaal op gegaan, dus dat zegt alweer genoeg over hoe lekker ze zijn. Ik zou zeggen aan de slag en bakken maar!


Wat heb je nodig?

Dit recept is voor 12 cupcakes.

  • 50 gram boter (kamertemp.)
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 120 ml karnemelk
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 3 eetlepels rode kleurstof
  • snufje zout

Voor de frosting:

  • 200 gram roomkaas naturel
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 zakje Klopfix

Keukenspullen

  • Beslagkom
  • Mixer met garden
  • Muffin vormpjes
  • Muffin bakvorm (optioneel)
  • Spuitzak

Bewaaradvies

  • Bewaar de cupcakes zonder frosting
    max. 3 dagen goed afgedekt
  • Bewaar de frosting max. 1 dag.

De cupcakes

Verwarm de oven voor op 170°C.

Doe de boter met de suiker en vanillesuiker samen in de beslagkom en mix tot een glad geheel. Voeg het ei toe en mix op hoge snelheid totdat het volledig in het mengsel is opgenomen.

Meng in een apart kommetje het cacaopoeder en de kleurstof door elkaar en voeg dit toe aan de beslagkom. Mix goed door totdat het een egale roodbruine kleur heeft.

Tip: voor deze cupcakes heb ik de kleurstoffen van Dr. Oekter gebruikt, die zijn verkrijgbaar bij de supermarkt.

Voeg nu het zelfrijzend bakmeel, de karnemelk en het snufje zout toe. Mix dit in een paar minuten op middelhoge snelheid tot een luchtig beslag.

Ze de muffinvormpjes klaar (eventueel in de bakvorm als je deze hebt) en verdeel het beslag met 2 eetlepels gelijkmatig over de vormpjes.

Bak de cupcakes in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Ze zijn goed als je er een satéprikker in steekt en deze er schoon weer uit komt. Laat de cupcakes volledig afkoelen voordat je de frosting erop gaat doen.

De frosting

Doe de roomkaas in een kom en klop even los met een mixer. Voeg de slagroom, poedersuiker en 1 zakje Klopfix toe en mix op middelhoge snelheid tot het een stevig mengsel wordt. Als je de kom schuin of zelfs ondersteboven houdt mag het geheel niet meer verschuiven of druppen, anders gaat het straks uitlopen op de cupcakes. Als het nog niet stevig genoeg is moet je dus nog even verder met mixen.

Vul een spuitzak met de frosting en decoreer de cupcakes. Ik heb zelf een spuitzak met een vrij kleine opening gebruikt, maar je kunt hier natuurlijk leuk meer variëren.

 

Heb je zelf al een red velvet cake gemaakt of geproefd en vond je deze cupcakes net zo lekker? Laat het me weten in een reactie!

 

 


 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.