Bastogne cupcakes met toffee

Bastogne cupcakes met toffee

Met Bastogne koeken heb ik zo’n relatie waarbij ik ze heel lang niet eet en ze dan opeens weer herontdek en schaamteloos een pak leegvreet in mijn eentje. Gisteren was weer zo’n dag en in plaats van alleen het hele pak koeken leeg te eten heb ik besloten om er nog wat extra calorieën aan toe te voegen en ze in heerlijke cupcakes te verwerken.

Ik hoefde niet lang na te denken over wat een goede combinatie zou zijn en zo zijn deze vanille Bastogne cupcakes met toffee geboren. Het recept was in 1 keer raak dus ik ben er stiekem wel een beetje trots op en hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als ik!


Wat heb je nodig?

Dit recept is voor ongeveer 12 cupcakes.

  • 200 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 12 bastogne koeken
  • 40 gram vanille toffee blokjes
  • snufje zout

Keukenspullen

  • Beslagkom
  • Mixer met garden
  • Snijplank
  • Muffinvormpjes
  • Muffinbakvorm (optioneel)

Bewaaradvies

  • Bewaar de cupcakes maximaal 3 dagen in een afgesloten bak.

Verwarm de oven voor op 175°C. Mix de boter, suiker en vanillesuiker in de beslagkom tot een gladde massa. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix ondertussen goed door. Voeg het volgend ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen in het boter- en suikermengsel.

Voeg vervolgens beetje bij beetje het meel toe en mix ondertussen ook goed door. Voeg als laatste de 2 eetlepels melk en een snufje zout toe en mix het beslag nog 1 minuut goed door.

Hak 8 van de Bastognekoeken in stukjes op de snijplank. Omdat ze in cupcakes gaan mogen het relatief kleine stukken zijn, maar je hoeft de koeken ook weer niet helemaal fijn te malen. Voeg de koek toe aan het beslag en schep het er rustig doorheen.

Voor dit recept heb ik zelf kant en klare kleine stukjes toffee gebruikt, maar als je die niet hebt dan moet je zelf nog even de toffee in kleine stukjes hakken. Voeg ook de toffee toe aan het beslag en schep er rustig doorheen.

Zet de muffinvormpjes klaar (in de bakvorm) en vul ze met 2 eetlepels voor ongeveer 2/3 met het beslag. Hak de overgebleven Bastogne koeken ook in stukken en verdeel deze over de cupcakes.

Bak de cupcakes op een rooster in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin. De cupcakes zijn klaar als je er met een sateprikker in prikt en deze er weer schoon uit komt. Let bij het eten op dat de toffee erg heet kan zijn als ze net uit de oven komen, dus laat ze heel eventjes afkoelen voor je je tanden er in zet!