Blondies met speculaas

Blondies met speculaas

Ik weet nog goed toen ik mijn eerste blondie tegenkwam en er ging echt een wereld voor me open. Als echte chocoladeliefhebber stonden brownies natuurlijk al lang op mijn lijst met favorieten, alleen blondies had ik nog nooit van gehoord. Shame on me! Het heeft eigenlijk ontzettend lang geduurd voordat ik zelf een blondie gebakken heb, maar het is nu eindelijk gebeurd.

De inspiratie voor deze versie kwam van een van mijn favoriete chocoladerepen (hoe kan het ook anders) van Johnny Doodle, namelijk de White Chocolate Speculoos. Toen ik op hun Instagram ook nog eens de #johnnydoodlecakechallenge tegen kwam wist ik zeker dat de tijd rijp was. En voilà, daar is ie dan! Een gigantische caloriebom maar oh zo lekker en ook nog eens makkelijk te maken. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden, enjoy!


Wat heb je nodig?

  • 250 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram suiker
  • 130 gram bloem
  • 150 gram witte chocolade
  • 150 gram speculaas
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje

Keukenspullen

  • Bakvorm

Bewaaradvies

  • Bewaar de blondie maximaal 3 dagen in een afgesloten bak of trommel.

Verwarm de oven voor op 170°C.  Smelt al roerend au bain marie de suiker en de boter samen met 20 gram witte chocolade tot een gladde massa.  Zet dit vervolgens opzij en laat afkoelen naar kamertemperatuur, maar vergeet niet om het nog af toe door te roeren. Hak ondertussen de rest van de witte chocolade en speculaas in stukjes. Je hoeft de speculaas niet helemaal tot kruimels klein te hakken, het mogen best nog wel brokken zijn!

Tip: in plaats van witte chocolade en speculaas kun je ook gewoon de Johnny Doodle White Chocolate Speculoos reep gebruiken! Gebruik voor dit recept dan 2 repen.

Als het boter/chocolade/suikermengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur voeg je hier één voor één de eieren aan toe. Roer ondertussen goed door. Zeef daarna de bloem en schep deze er luchtig doorheen. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng dit goed door het beslag. Neem ongeveer de helft van de witte chocolade en speculaas en roer deze door het beslag. Giet het beslag in een bakvorm bekleed met bakpapier en strooi de rest van de chocolade en speculaas er gelijkmatig overheen.

Zet de blondie in de oven en bak hem in ongeveer 40-50 minuten gaar. De baktijd kan per oven verschillen, dus kijk tussendoor even of de witte chocolade niet aan het verbranden is. Met een satéprikker kun je gemakkelijk testen of de blondie klaar is. Laat de blondie goed afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.