De geur van vroeger: zandkoekjes

De geur van vroeger: zandkoekjes

Ik denk dat de meesten van ons vroeger wel eens samen met hun ouders zandkoekjes hebben gebakken. Voor mij is mijn bak carrière hier waarschijnlijk zelfs mee begonnen, aangezien het waarschijnlijk het eerste is wat ik ooit heb gebakken. Misschien is dat ook wel de reden waarom ik zandkoekjes altijd een beetje met vroeger en kind zijn associeer.

Hoe dan ook vind ik het tegenwoordig nog steeds heerlijk om af en toe deze basic koekjes uit de oven te toveren. Eerlijk toegegeven zijn er heel wat mislukte pogingen aan dit recept vooraf gegaan. Van compleet uitgelopen koekjes tot kleffe meuk die maar niet hard werd, I’ve made them all. Gelukkig heb ik nu het perfecte recept voor zandkoekjes en dat zal ik jullie natuurlijk niet onthouden.


Wat heb je nodig?

Dit recept is voor ongeveer 25 koekjes.

  • 250 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 125 gram boter
  • snufje zout

Keukenspullen

  • Kom
  • Deegroller
  • Koekjesvormpjes of klein glaasje
  • Bakplaat met bakpapier

Bewaaradvies

Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een afgesloten trommel.

Verwarm de oven voor op 200°C. Doe alle ingrediënten samen in een grote kom en kneed tot een grote bal deeg.

Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg het deeg erop en rol met de deegroller tot een grote lap van ongeveer een halve centimeter dikte.

Steek met de koekjesvormpjes of een klein glaasje de koekjes uit en leg ze op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Herhaal dit tot het deeg op is.

Bak de koekjes in 15 minuten gaar. Iedere oven is anders dus let wel een beetje op dat ze niet verbranden. Laat de koekjes even afkoelen voordat je ze opeet.