De lekkerste luchtige oliebollen

De lekkerste luchtige oliebollen

Oliebollen zijn gegarandeerd de all time klassieke snack die niet mag ontbreken op oudejaarsavond. Voor mij kan het nieuwe jaar niet beginnen zonder deze heerlijke, vette hap! Sinds een paar jaar bak ik ze zelf en behalve dat ik het leuk vindt om te doen, gaat er echt niets (maar dan ook niets!) boven een extreem versgebakken oliebol. Mijn trucje om ze extra luchtig te krijgen is bier toevoegen aan het beslag. Daar proef je na het bakken dus helemaal niks meer van, maar doet toch wonderen voor je oliebol 😉


Wat heb je nodig?

  • 500 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml bier
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • snufje zout
  • zonnebloemolie om in te bakken

Keukenspullen

  • Beslagkom
  • Steelpan
  • Mixer met garden
  • Ijsschep
  • Frituurpan
  • Schuimspaan

Bewaaradvies

  • Bewaar de oliebollen maximaal 5 dagen in een afgesloten bak of tot wel 1 maand in de vriezer

Verhit de melk in de steelpan op een laag vuur. Voeg de suiker en gist hier aan toe en laat het ongeveer 5 minuten staan totdat de gist begint te borrelen. Haal de pan van het vuur, giet het bier erbij en roer even door.

Doe de bloem en het zout samen met het ei in de beslagkom. Mix door elkaar met de mixer en giet het melk/biermengsel erbij. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt. Door het bier en de gist wordt het beslag “groter”, dus zorg dat je een flinke beslagkom hebt.

Tip: wil je liever rozijnen in je oliebollen? Voeg dan nu 100 gram rozijnen toe aan het beslag.

Dek het beslag af met huishoudfolie en laat zo’n 45 minuten rijzen op kamertemperatuur tot het ongeveer 2x zo groot is. Roer het beslag nu niet meer door!

Verhit de zonnebloemolie in de frituurpan tot 190°C. Gebruik de ijsschep om bolletjes van het beslag in de hete olie te scheppen. In mijn frituurpan passen er 3 tegelijk, maar let goed op dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Houdt iedere oliebol een paar seconden “onderwater” en bak ze daarna in 3 tot 4 minuten goudbruin.

Schep de oliebollen met een schuimspaan uit het vet en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Serveer de oliebollen warm en maak ze af met wat poedersuiker!




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.