Do or don’t: sporten als je ziek bent

Nu de zomer is afgelopen en de herfst officieel van start is hoor je om je heen steeds meer mensen snuffen, hoesten en de woorden “het heerst” komen dagelijks meerdere malen voor. Verkoudheid en griep komen door de plotselinge veranderingen in het weer in deze periode vaak voor, waardoor velen van ons eventjes uit de running zijn op school of op het werk. Maar wat doe je als je net weer goed on track bent en geveld wordt door een flinke verkoudheid of toch een griepje te pakken hebt? Je wil natuurlijk niet je progressie verliezen, maar is het wel verstandig om te blijven sporten als je ziek bent?

Griep of verkouden

Hoewel griep en verkoudheid heel verschillend zijn worden ze regelmatig met elkaar verward. Zo beginnen bij verkoudheid de klachten als keelpijn, een loopneus, hoesten en oorpijn over het algemeen geleidelijk, maar bij de griep komt het zo binnen een paar uur tijd opzetten. Het belangrijkste verschil is dat bij griep de lichaamstemperatuur hoger is en je dus koorts hebt. Je herkent het allemaal vast wel, dus laten we niet te lang stilstaan bij de ellende die je misschien nog wel te wachten staat de komende periode.

Sporten of rusten?

Als je ziek bent is je immuunsysteem hard aan het werk om de virussen in je lichaam aan te pakken. Je lichaam is verzwakt omdat het alle energie gebruikt in zijn strijd om je weer beter te maken. Het is daarom belangrijk om rust te nemen en je lichaam niet te pushen. Als je toch wel gaat sporten zul je ook merken dat je meer moeite hebt met je reguliere oefeningen, omdat er simpelweg minder energie beschikbaar is.

Sporten als je een virusinfectie hebt is niet alleen extra vermoeiend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Het virus kan namelijk in de hartspier terecht komen, wat een ontsteking kan veroorzaken waarmee je vervolgens nog langer uit de running bent. Reden genoeg dus om het sporten even te laten voor wat het is en jezelf met een dekentje op de bank te installeren wanneer je de griep te pakken hebt.

Uiteindelijk heb je er voor je progressie veel meer aan als je met een gezond en ziekte vrij lichaam weer kunt trainen, dan wanneer je je routine met moeite kunt uitvoeren. Daarnaast zitten de andere bezoekers van de sportschool vast ook niet te wachten op jouw snotneus 😉 Dus blijf lekker thuis!