Friday Favorites #3 – Vegetarische maaltijden

Friday Favorites #3 – Vegetarische maaltijden

In Friday Favorites deel ik mijn 5 favoriete dingen van dit moment. Vandaag zijn dat mijn 5 favoriete vegetarische gerechten.

De laatste tijd eten we thuis steeds vaker vegetarisch. Vanuit huis ben ik eigenlijk vooral opgevoed met het aardappelen – groenten – vlees principe, maar nadat ik me meer met mijn eten bezig ben gaan houden heb ik ook steeds meer de switch naar vegetarisch gemaakt. De gerechten zijn vaak erg lekker en gezond, maar ik moet ook toegeven dat er een deel schuldgevoel achter zit. Ik kon het niet langer aan mezelf verkopen dat ik wel elke dag vlees op mijn bord had liggen en ondertussen zat te janken bij de zielige dieren reclames op tv. Ik eet dus nog niet volledig vegetarisch, maar ga er wel een stuk bewuster mee om. Ik kies alleen nog maar voor biologisch vlees en probeer (soms lukt het niet altijd) om maximaal 2x per week vlees te eten. Ook mijn man die een echte vleeseter is eet zonder klagen lekker met de vegetarische pot mee en zo gaan we steeds een beetje meer de goede kant op!

Vandaag voor jullie een overzichtje van mijn 5 favoriete vegetarische gerechten. Misschien nog een beetje saai en standaard, maar hey: I’m still learning! Dus heb je nog tips of recepten die ik echt moet proberen, let me know!

1. Pasta pesto

Ook al eet ik over het algemeen vrij weinig koolhydraten, voor een lekkere pasta ben ik altijd wel in en pasta pesto is dan mijn go to gerecht. Ik kies dan meestal voor spelt- of volkorenpasta en combineer het met een prutje van gebakken ui, pijnboompitten en een pepertje, voor wat extra pit. Daarnaast eten we eigenlijk altijd nog een salade om de hoeveelheid groente bij dit gerecht wat op te krikken.

2. Groentencurry

Zoals ik al eerder heb gezegd hou ik erg van smaakvol eten en pittig (oké, niet té pittig) hoort daar ook bij. Curry is daarom een van mijn favorieten en ook al ben ik gewend dat er altijd vlees in zit, kun je dat natuurlijk ook prima weglaten en vervangen door wat extra groente, wat eiermie of rijstnoedels. Omdat ik stiekem ook een beetje lui ben gebruik ik vaak de Rode Curry Kruidenpasta van Fair Trade. In tegenstelling tot de kruidenpasta van bijvoorbeeld Conimex bevat die van Fair Trade een stuk minder rare ingrediënten. Ik heb namelijk helemaal geen behoefte aan kabeljauwpoeder (want vegetarisch) of maltodextrine in mijn curry en Fair Trade laat die dingen dan ook lekker uit hun kruidenpasta zodat we er gezond van kunnen genieten, yay!

3. Courgette lasagne

Dit is een van de eerste vegetarische gerechten dat ik maakte toen ik begon aan mijn afval proces en dus minder koolhydraten ging eten. Bomvol groenten en heerlijke smaken, kan dus niet anders dan goed voor je zijn. Het was trouwens ook het eerste gerecht waarvoor ik zelf pastasaus heb gemaakt, dus heb er stiekem veel van geleerd. Soms heb ik alleen geen zin om de courgette helemaal netjes in plakken te snijden (soms mislukt het ook gewoon) en dan maak ik er een lasagne bowl van, oftewel: alle ingrediënten samen in een pan opwarmen en dan als prutje uit een bakje opeten 😉

4. Quiche

Quiche kende ik eerst altijd alleen maar van de kant-en-klaar versie uit de supermakt, maar toen ik een keer besloot het zelf te gaan maken was dat eigenlijk lang zo moeilijk niet. Eerder was de quiche lorraine met spekjes mijn favoriet, maar dat smaakt toch minder lekker als je aan de diertjes denkt. Daarom ben ik nu een groot fan van een groentenquiche met bloemkool, broccoli en tomaat. Het enige jammere aan quiche vind ik dat hij zo lang in de oven moet voor de vulling goed gaar is en aangezien ik geen geduld heb duurt het voor mijn gevoel ook nog eens 2x zo lang, helemaal als ik honger heb!

5. Vegetarische schijf

Op de dagen dat ik wat later thuis ben uit mijn werk en daarna nog ga sporten heb ik vaak wat minder tijd om uitgebreid te koken. Voor deze dagen zorg ik dat er in de vriezer altijd een vegetarische schijf en een zak groenten klaar ligt. Absoluut geen spannend gerecht, maar het smaakt altijd goed en kan er goed op presteren. Natuurlijk eet ik dan na het sporten nog wat om mijn eiwitten aan te vullen, zoals kwark of Griekse yoghurt met vers fruit.

Mijn favoriete kant-en-klare vegaschijf is toch wel de Oosterse Schijf van Vivera. Ik ben zelf erg gevoelig voor de textuur van eten en veel van de vegetarische schijven “voelen” gewoon vies in de mond. De Oosterse Schijf is lekker krokant, niet te droog en niet korrelig en dat bevalt me dus wel goed! Ook de Saté schnitzel van Valess vind ik erg lekker trouwens!