Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Daar is hij weer hoor: Sinterklaas! Voor alle kinderen weer een groot feest en voor anderen wat minder, maar ik ga me vooral niet in de ongoing discussie mengen. Helemaal niet nu er weer zoveel lekkers in de winkels ligt, zoals pepernoten, chocoladeletters, marsepein en natuurlijk speculaas. Wie me kent weet dat ik zelfgebakken bijna alles het lekkerste vind, dus een recept voor homemade speculaas mag niet ontbreken. En omdat we toch al lekker bezig zijn met het kweken van de wintervacht gaan we meteen voor de gevulde speculaas 😉


Wat heb je nodig?

  • 250 gram tarwebloem
  • 150 gram roomboter
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 pak Dr. Oetker amandelspijs
  • snufje zout
  • 20 gram geschaafde amandelen

Keukenspullen

  • Beslagkom 2x
  • Bakplaat met bakpapier
  • Deegroller

Bewaaradvies

  • Bewaar de gevulde speculaas maximaal 5 dagen in een afgesloten bak

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem en het bakpoeder samen in de beslagkom. Snijd de (koude) boter in kleine stukjes en voeg deze toe. Voeg de suiker, speculaaskruiden en het snufje zout toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.

Scheid het eiwit van het eigeel. Doe de amandelspijs in een beslagkom en kneed het eiwit hier doorheen totdat het helemaal is opgenomen.

Verdeel het deeg in 2 delen en rol de eerste helft uit tot een lange rechthoek van ongeveer een halve centimeter dik. Leg deze lap deeg op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Verspreid de amandelspijs gelijkmatig over het deeg. Rol ook de andere helft van het deeg uit tot een rechthoek en leg deze bovenop de bodem met amandelspijs.

Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van de speculaas hiermee. Verdeel het amandelschaafsel over de bovenkant en bak de gevulde speculaas in 30-40 minuten gaar. Laat even afkoelen (en wat uitharden) voor het snijden.