Giant gingerbread cookies

Giant gingerbread cookies

Kerst en gingerbread cookies zijn in Amerika praktisch onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar in Nederland zijn er veel mensen die ze nog niet kennen. Ik als kerstfan vind deze koekjes ook overheerlijk en trakteer jullie daarom graag op dit recept. Makkelijk en leuk om zelf te maken en je kunt ze decoreren zoals je het zelf wil! En omdat deze koeken zo groot zijn kun je extra lang genieten van maar één koek(je) 😉


Wat heb je nodig?

Voor de koeken:

  • 225 gram bloem
  • 125 gram roomboter (kamertemp.)
  • 90 gram kristalsuiker
  • 90 gram donkere basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • snufje zout

Voor de decoratie:

  • 100 gram witte chocolade
  • 20 ml slagroom
  • sprinkles

Keukenspullen

  • Beslagkom
  • Steelpannetje

Bewaaradvies

  • Bewaar de koeken in een afgesloten bak in de koelkast max. 3 dagen.

De koeken

Verwarm de oven voor op 190°C. Doe de zachte roomboter in de beslagkom en mix deze glad en romig. Voeg de suiker toe en mix goed door. Als laatste voeg je het ei toe en mix je het geheel tot het ei volledig is opgenomen.

Doe nu de bloem, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en een snufje zout bij het boter en suikermengsel. Kneed met je handen tot een glad en samenhangend deeg.

Verdeel het deeg in 9 gelijke delen en maak hier grote ronde koeken van op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg de koeken niet te dicht op elkaar, want tijdens het bakken lopen ze nog iets uit. Bak de koeken in 8-10 minuten gaar. Als ze uit de oven komen horen ze nog zacht te zijn, naarmate ze afkoelen zullen ze uitharden. Laat de koeken volledig afkoelen voor je ze gaat versieren.

Het glazuur

Breek de chocolade in stukken en doe deze samen met de slagroom in een steelpannetje. Smelt het au bain marie tot een gladde massa. Zet ondertussen je decoratie vast klaar.

Pak een koek en doop deze voor de helft in de gesmolten chocolade. Je kunt eventueel ook een mes of lepel gebruiken om de chocolade over de koek te verdelen. Leg de koek terug op het bakpapier en bestrooi met de sprinkles. Herhaal dit voor alle koeken en leg ze daarna in de koelkast om de chocolade uit te laten harden.