Halloween: scary zwarte koeken

Happy Halloween! Deze griezelige feestdag is de afsluiter van de maand oktober en nu de bladeren dan echt van de bomen vallen is er geen ontkomen meer aan dat het herfst is. Halloween was vroeger in Nederland nog niet echt een ding, maar dat begint steeds meer te komen. Voor mij helaas 20 jaar te laat want ik had echt een moord gedaan om langs de deuren te gaan “trick or treat-en”, maar ach dan maak ik toch gewoon mijn eigen Halloween lekkers 😉
Deze zwarte koeken zijn een variatie op de welbekende roze koeken. Nog steeds even lekker, maar een stuk spookachtiger en perfect om met Halloween op tafel te zetten tijdens je scary movie marathon!
Wat heb je nodig?
Dit recept is voor 6 koeken.
Voor de koeken:
- 150 gram bloem
- 150 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gram kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
Voor het glazuur:
- 175 gram poedersuiker
- 2 eetlepels water
- zwarte voedingskleurstof
- Halloweensprinkles (optioneel)
Keukenspullen
- Beslagkom
- Mixer met garden
- Kommetje
- Ronde lage bakvormpjes
Bewaaradvies
- Bewaar de zwarte koeken maximaal 5 dagen in een afgesloten bak.
Verwarm de oven voor op 170°C. Doe de boter in kleine klontjes samen met de kristalsuiker, vanillesuiker en een snufje zout in de beslagkom en mix tot een luchtig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en mix ondertussen elke keer totdat het ei helemaal is opgenomen.
Voeg de bloem in één keer toe en schept dit er met een spatel luchtig doorheen. Vet de bakvormpjes in (heb je geen aparte bakvormpjes, dan kun je ook muffin- of quichevormpjes gebruiken) en bestuif met een klein beetje bloem, dat voorkomt dat de koeken blijven plakken. Bak de koeken in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar.
Haal de koeken uit de oven en leg er een schoon vel bakpapier op. Leg hier gedurende 30 seconden een plat voorwerp op, zoals bijvoorbeeld een houten snijplank, om ervoor de te zorgen dat de koeken mooi plat blijven. Haal de plank en het bakpapier er weer af en laat de koeken volledig afkoelen.
Als de koeken zijn afgekoeld ga je het glazuur maken. Hiervoor doe je de poedersuiker samen met 2 eetlepels water en een beetje zwarte voedingskleurstof in een kommetje en roer je dit tot een dik en stevig glazuur. Wanneer je met een lepel een beetje opschept moet het wel wat uitlopen, maar heel langzaam. Te nat? Voeg wat poedersuiker toe. Te droog? Voeg een heel klein beetje extra water toe tot je de juiste consistentie hebt.
Verdeel het glazuur met een eetlepel over de koeken en laat het tot over de randen uitlopen en een beetje naar beneden druipen. Strooi eventueel nog wat Halloween sprinkler over het glazuur voor een extra spooky effect. Laat het glazuur daarna volledig uitharden en je Halloween traktatie is klaar.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.