Homemade speculaas granola met noten

Homemade speculaas granola met noten

Een lekker bakje kwark met wat vers fruit als ontbijt valt wat mij betreft wel in de categorie “een goede start van de dag” . Soms vul ik dat bakje aan met havermout voor wat extra vulling, maar in m’n hart houd ik meer van wat krokants erin. Deze homemade granola is dan een super easy en lekker aanvulling, die eigenlijk overal wel bij past!


Wat heb je nodig?

  • 100 gram havermout
  • 50 gram noten
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • scheutje water

Keukenspullen

  • Bakplaat met bakpapier
  • Kommetje
  • Snijplank 

Bewaaradvies

  • Bewaar de granola tot wel 1 maand in een luchtdicht afgesloten bakje.

Verwarm de oven voor op 175ºC. Doe de havermout in een kommetje, voeg de speculaaskruiden toe en roer het door elkaar. Doe de honing erbij en vul aan met een scheutje water. Je wil geen hele natte bak havermout, maar een klein beetje water maakt het kneden makkelijker. 

Hak de noten in stukken en voeg ze toe aan het havermoutmengsel. Kneed met je handen alle ingrediënten door elkaar. 

Boven de met bakpapier bekleedde bakplaat verkruimel je het mengsel zodat je een soort cruesli achtige brokjes krijgt. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de granola 15 minuten. Houd het goed in de gaten, omdat het geheel door de honing snel kan verbranden. 

Wanneer het geheel na 15 minuten goudbruin is geworden haal je het uit de oven en laat afkoelen. De granola moet nog wat uitharden en dat gebeurd tijdens het afkoelen.