Persoonlijk: in mijn hoofd is het nooit stil

Persoonlijk: in mijn hoofd is het nooit stil

Wanneer het precies begon of hoe lang ik het al heb weet ik niet, maar de afgelopen jaren is het in mijn hoofd nooit meer stil geweest en dat zal het ook nooit meer worden. Want ik heb tinnitus. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Al-tijd.


Pieeeeeep

Tinnitus is een vorm van gehoorschade waarbij je een geluid “hoort” zonder dat er daadwerkelijk een geluidsbron is. Het geluid dat je hoort kan uiteenlopen van een piep tot een fluit of een gebrom/gebonk. Bij tinnitus zijn de trilharen in het binnenoor beschadigd, waardoor ze geen informatie meer doorgeven met als gevolg dat je slechter hoort of zoals in mijn geval geluid hoort wat er helemaal niet is.

Ik denk dat ik ooit na het uitgaan voor het eerst de piep in mijn oren hoorde na een hele avond in de harde muziek te hebben gestaan. Serieus nooit bij stil gestaan dat het een teken was van gehoorbeschadiging. Tot de piep opeens nooit meer weg ging.

Achteraf had ik gewild dat ik de signalen serieus had genomen. Dat ik na die eerste piep besloten had om mijn gehoor te beschermen. Om oordoppen te dragen en om de muziek op mijn iPod niet zo hard te zetten. Maar achteraf is altijd makkelijker praten en inmiddels zal ik gewoon moeten accepteren dat “mijn piep” voor altijd is. En waarschijnlijk alleen nog erger zal worden.

Leer er maar mee leven

Hoewel er tegenwoordig veel mogelijk is in de wondere medische wereld, is tinnitus helaas niet te genezen. Misschien is dat een “nog” niet want ik hoop oprecht dat er ooit wel wat aan gedaan kan worden, maar voorlopig is “je moet er mee leren leven” het enige advies wat er gegeven kan worden.

Wel bestaan er trainingen om te leren wennen aan het geluid en om je minder bewust te worden van het geluid. Ook bestaan er een soort gehoorapparaatjes die een geluid produceren waarmee de tinnitus wat meer naar de achtergrond verdrongen kan worden. Beetje gevalletje fight fire with fire, maar als het voor je werkt dan dikke prima toch.

Over het algemeen kan ik zelf redelijk dealen met de constante piep. Wanneer ik op mijn werk ben, in de sportschool of thuis is er vaak wel omgevingsgeluid waardoor de focus op de piep vrij laag is. Wel is het soms lastig om me te concentreren wanneer er veel geluiden om me heen zijn en dan ook nog eens de piep. Dat zijn gewoon teveel prikkels.

Op momenten dat het om mij heen stil is, is het geluid soms echt ondragelijk. Wanneer ik bijvoorbeeld in alle rust een boek wil lezen of in bed lig en probeer in slaap te vallen. Dan lijkt het geluid met de seconde erger te worden omdat er niets is om het mee te verdringen. Als ik me er teveel op focus raak ik soms zelfs in paniek, want dan komt het besef dat ik dit voor de rest van mijn leven moet aanhoren. Dat het waarschijnlijk ook alleen maar erger zal worden naarmate ik zelf ouder word. En die gedachte maakt me doodsbang, want ik zou zo graag willen dat het weer eens stil was…

Serieus probleem

Hoewel tinnitus echt een serieus probleem is voor de mensen die er mee moeten leven en ruim 2 miljoen Nederlanders(!) er last van hebben, hoor je er over het algemeen vrij weinig over. Misschien ligt er een soort taboe op en praten mensen er daarom niet over? Ik moet toegeven dat ik er zelf ook met weinig mensen echt over praat en ik denk dat zelfs mijn goede vrienden niet weten dat ik hier last van heb. Slaat eigenlijk nergens op, want ik zou bijvoorbeeld met mijn ervaring anderen kunnen waarschuwen en bewuster kunnen maken van het feit dat tinnitus ook hen zou kunnen overkomen. Dat soms één feestje met te harde muziek al genoeg kan zijn om de rest van je leven nooit meer te kunnen genieten van stilte.

Tinnitus is in sommige gevallen zo erg dat mensen ervoor kiezen om uit het leven te stappen, omdat ze het geluid niet meer aan kunnen. Dat is misschien lastig voor te stellen als je er zelf niet mee te maken hebt, maar ik kan het ergens wel begrijpen. Vooral op de momenten dat het om je heen doodstil is, is het vreselijk moeilijk om niet op de piep in je oren te gaan focussen en doe je dat wel dan is het genoeg om gillend gek te worden.

Voorkomen is beter, want genezen kan niet!

Hoor je een piep? Dan is het helaas al te laat. Tinnitus is (zoals ik eerder aangaf) niet te behandelen en je zult er dus mee moeten leren leven. Maar je kunt wel degelijk maatregelen nemen om jezelf te beschermen wanneer je nog geen symptomen van gehoorschade hebt.

Draag bijvoorbeeld gehoorbescherming als je naar feesten of concerten gaat. Behalve speciale (en dure) op maat gemaakte oordoppen is er een flink aantal oordoppen speciaal hiervoor te verkrijgen. Deze oordoppen met speciale filters verlagen het geluidsniveau met 19 SNR, terwijl je nog wel kunt genieten van de muziek én ook prima gesprekken kunt blijven voeren.

Denk eens bewust na over het volume van de muziek wanneer je er naar luistert via oordopjes. Het is verleidelijk om de muziek hard te zetten om je omgeving buiten te sluiten, maar dit heeft natuurlijk wel een flinke impact op je oren. Veel telefoons hebben tegenwoordig al een begrenzer wanneer er via oordopjes naar muziek geluisterd wordt of geven op zijn minst een melding dat luisteren naar te harde muziek kan resulteren in gehoorschade.

Ook wanneer je in een lawaaiige omgeving werkt ligt gehoorschade op de loer. Bijvoorbeeld op de bouw, de luchthaven of in een omgeving met hard geluid van machines of apparatuur is gehoorbescherming zeker een must!

Kun je het je voorstellen?

Voor mensen zonder tinnitus is het misschien moeilijk voor te stellen hoe het is om ermee te moeten leven. Op deze website kun je een aantal geluiden beluisteren die mensen met tinnitus dus constant horen. Het geluid dat ik hoor komt het meest in de buurt van de ruis+medium piep, alleen is de ruis bij mij minder.

Hoor je zelf een van deze geluiden ook? Maak dan een afspraak met je huisarts en laat je doorverwijzen naar een KNO arts. In sommige gevallen heeft tinnitus een medische oorzaak en is er mogelijk wat aan te doen. Is dat niet het geval dan kunnen ze je in elk geval helpen om ermee om te leren gaan.

 

Er is geen sprake van een samenwerking tussen de in dit artikel genoemde producten en/of websites. Dit artikel is puur geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de gegeven informatie.