Review: Green sugar van naturalsweet.nl

Review: Green sugar van naturalsweet.nl

Vorige week kreeg ik van Natural Sweet een pakketje thuisgestuurd met een aantal van hun producten om uit te proberen. Omdat ik steeds op zoek ben naar een goede balans in genieten en goed voor jezelf zorgen was ik zeer geïnteresseerd in deze suikervervangers. Tijd om deze producten dus aan een kleine test te onderwerpen.

Wat is het

Een van de producten in het pakket was de Green Sugar kristal. 100% natuurlijk verkregen uit Stevia Rebaudiana extract en erythritol. Stevia Rebaudiana bevat een component wat tot 300x zoeter is dan suiker maar dan zonder de calorieën en erthiritol is de eerste natuurlijk polyol, afgeleid van mais. Deze Green Sugar kristal wordt gebruikt ter vervanging van suiker in allerlei recepten, maar ook bijvoorbeeld voor in de koffie of thee.

Het grote voordeel van deze suikervervanger is dat hij geen calorieen bevat en een glycemische index heeft, waardoor het ook zeer geschikt is voor mensen met diabetes.

De Green Sugar kristal wordt aangeprezen als stabiel bij bakken, koken of invriezen en dat moest ik natuurlijk proberen.

Basisrecept

De beste manier om te testen of deze suikervervanger qua smaak en textuur op kan tegen echte suiker is natuurlijk om 2 identieke baksels te maken, waarbij eentje echte suiker bevat en de andere de Green Sugar. Ik heb daarom een basisrecept genomen wat voor de smaak grotendeels afhankelijk is van de suiker, zodat het niet beïnvloed kon worden door andere smaken en ingrediënten: vanille cupcakes.

Zo gezegd, zo gedaan, dus vanmorgen aan de slag. Ik heb eerst het gehele beslag gemaakt zonder de suiker en het daarna in tweeën gedeeld. Bij de ene helft deed ik 25 gram gewone suiker en bij de andere 25 gram Green Sugar, omdat deze 1:1 met elkaar in verhouding zouden moeten staan. Normaal gesproken doe ik ook vanillesuiker in de cupcakes, maar omdat eentje dus helemaal suikervrij moest zijn heb ik ze vandaag met een beetje vanille extract gemaakt.

De test

Na het bakken en afkoelen zie je wel verschil tussen beide cupcakes. De suikervrije cupcake was iets minder hoog gerezen dan de gewone cupcake en hij was ook iets minder bruin aan de bovenkant. Daarnaast is de suikervrije cupcake ook een stuk harder dan de gewone cupcake.

Aan de binnenkant zien ze verder hetzelfde uit en zijn zeallebei goed gaar geworden. Qua smaak is de cupcake met Green Sugar is iets minder zoet dan de cupcake met de gewone suiker, maar smaakt zeker wel lekker. Geen rare chemische of bitter smaak die ik zelf vaak wel herkenbaar vind bij suikervervangers. Wat dit betreft zeker een pluspuntje van mij! Helaas is de suikervrije cupcake ook aan de binnenkant een stuk droger dan de gewone cupcake waardoor hij toch wat tegenvalt. Wellicht helpt het om bij het bakken met Green Sugar je beslag wat natter te houden door misschien een extra scheutje melk/water toe te voegen, maar dat zal ik nog moeten testen.

En na 2 dagen?

Gewone cupcakes kun je prima 2 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel, maar hoe zit dat met de Green Sugar cupcake? Dat is helaas niet zo’n succes. Ik heb de cupcakes op vrijdag gebakken en zondag nog eens een hapje genomen. Waar de gewone cupcake iets droger was maar zeker nog prima te eten, was de cupcake met Green Sugar helaas knoephard geworden. Je baksels met Green Sugar bewaren zit er dus helaas niet in!

De blinde tester

Het is natuurlijk pas een eerlijke test als je niet weet welke cupcake de gewone is en welke suikervrij. Daarom heb ik de hulp van mijn lieftallige echtgenoot gevraagd en hem beide cupcakes laten proeven, zonder te zeggen welke het was. Hij vond ook de cupcake met Green Sugar aan de droge kant, maar qua smaak merkte hij verder weinig verschil.

Waar Green Sugar wel heel goed in werkt

Na de cupcakes heb ik natuurlijk nog wat meer geprobeerd met de Green Sugar, waaronder havermout pannenkoekjes en stoofperen. Hierbij viel de suikervervanger zeker in de smaak: ik heb nog nooit zo’n lekkere havermout pannenkoekjes gebakken en ze lukten ook nog eens perfect! Ook bij de stoofperen die ik maakte voor de stoofperenkruimelvlaai merkte niemand dat er geen echte suiker in zat.

Ik ben dus zeker wel tevreden over Green Sugar en kan er prima mee leven dat het misschien niet voor ieder baksel geschikt is. Er zijn in elk geval nog zat mogelijkheden waarbij je het prima kan gebruiken!1 gedachte over “Review: Green sugar van naturalsweet.nl”

  • Jammer dat de cupcakes er niet zo lang goed mee blijven! Ik vond het in de stoofperenkruimelvlaai wel geslaagd, het smaakte voor mij hetzelfde als suiker en doordat het bestaat uit kristallen lijkt het ook heel erg op suiker. Als ik het niet had geweten dan had ik het in ieder geval niet gemerkt 😉