Review – Roze koekencake van Xenos

Review – Roze koekencake van Xenos

Ik kom graag in winkels waar ze veel keukenspullen verkopen en Xenos is dan ook wel een van mijn favorieten (want goedkoop). De bakmixen van de Xenos staarden me al langer aan, vooral vanwege hun leuke verpakking. Zoals je onderaan de review kunt zien zit de mix namelijk in een pot, leuk aangekleed met een kleurig stukje stof en lintje. Voor mij was dat al reden genoeg om ze eens uit te gaan proberen,  maar wie kan er nou iets weerstaan dat Roze koekencake gaat voortbrengen?! Ik in elk geval niet, dus hier is ie dan.


Wat heb je nodig?

Dit recept is voor 1 cake.

 • 1x bakmix voor Roze koekencake
 • 4 eieren
 • 200 gram boter (kamertemperatuur)

Keukenspullen

 • Cakevorm
 • Beslagkom
 • Mixer met garden
 • Klein bakje om glazuur te mixen

Bewaaradvies

 • Bewaar de cake in een afgesloten bak maximaal 3 dagen.

Wat is het?

De naam doet het al verklappen, maar in deze vrolijke pot zit dus een bakmix voor Roze koekencake. In eerste instantie vroeg ik me af waar het roze gedeelte van deze cake dan te vinden zou zijn omdat de bakmix zelf gewoon wit is, maar toen ik de pot opende zag ik in het midden een plastic zakje zitten met een heel lichtroze inhoud wat dus later het roze glazuur werd.

Pluspunten

 • Leuke verpakking, een keer wat anders dan een standaard kartonnen pak;
 • De instructies zijn kort, maar wel duidelijk;
 • Niet veel gedoe om klaar te maken;
 • Glazuur makkelijk te maken, slechts 2 eetlepels water toevoegen en roeren;

Minpunten

 • Het zakje glazuur moet je uit de bakmix zien te halen zonder dat allemaal over je hele aanrecht te knoeien. Ik heb het zelf boven de beslagkom gedaan en dat ging 99% goed;
 • Lang wachten tot de cake is afgekoeld voor je kunt glazuren (of ik heb gewoon geen geduld);
 • Glazuur wordt snel te nat en heeft een lichtelijk chemisch nasmaakje;

Conclusie

Roze koeken zijn totaal mijn ding, roze koekencake bevalt me ook prima. First things first: qua smaak komt deze mix serieus goed in de buurt van de roze koek zoals we hem allemaal kennen en er van houden. Het bakken van de cake is simpel. Je hoeft zelf nog maar 2 ingrediënten toe te voegen, even te mixen en vervolgens gaat de cake voor een uur de oven in. Ik heb vaak problemen dat cakes niet goed gaar worden van binnen, maar bij deze was dat totaal geen probleem. Na het bakken moet je de cake helemaal af laten koelen voordat je hem gaat glazuren. Wacht je (net als ik, sorry) niet lang genoeg, dan blijft het glazuur te lang nat en gaat het uitlopen. Wanneer het glazuur is uitgehard komt het qua textuur goed overeen met dat van de koeken.

Het enige jammere aan deze cake vind ik dat het glazuur een wat chemische nasmaak heeft, omdat hij zo zoet is. Dat weerhield me er overigens niet van om hem (samen met mijn man) in 2 dagen helemaal op te eten. Ik durf dus wel te stellen dat het een lekkere cake is die hier geheid nog een keer vaker gebakken zal gaan worden.