Salted caramel fudge cake

Salted caramel fudge cake

Een tijdje geleden was ik uit eten met collega’s in een restaurant waar ze een toetje met deze naam serveerden, alleen was het toen taart. Hoe groot mijn liefde voor karamel zeezout dingen ook is, ik hou er totaal niet van als er te grote brokken zout in zitten en dat was bij die taart helaas wel het geval.

Gelukkig heeft de taart me wel geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met een recept hiervoor en might I say: het is gelukt hoor. Ook mijn testpanel (lees: collega’s en familie) was er zeer over te spreken, dus dat wordt weer gegarandeerd genieten!


Wat heb je nodig?

Voor de cake:

  • 200 gram roomboter (kamertemp.)
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram fudge
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • snufje zout

Voor de salted karamel:

  • 100 gram suiker
  • 3 eetlepels water
  • 60 ml slagroom
  • 1 theelepel roomboter
  • snufje zout

Keukenspullen

  • Beslagkom
  • Mixer met garden
  • Steelpannetje 2x
  • Snijplank
  • Garde
  • Cakevorm

De cake

Verwarm de oven voor op 175°C. Mix de boter, suiker en vanillesuiker in de beslagkom tot een gladde massa. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix ondertussen goed door. Voeg het volgend ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen in het boter- en suikermengsel.

Voeg vervolgens beetje bij beetje het meel toe en mix ondertussen ook goed door. Voeg als de 2 eetlepels melk en een snufje zout toe en mix het beslag nog 1 minuut goed door.

Smelt ondertussen de fudge au bain-marie en roer ondertussen regelmatig door. Wanneer de fudge helemaal zacht is voeg je dit toe aan je cakebeslag en schep je het er luchtig doorheen. Het hoeft niet helemaal gemengd te worden, het is ook prima als er wat fudge swirls door de cake zitten.

Vet de cakevorm in en giet het beslag er in. Bak in 55-60 minuten gaar in het midden van de oven. Haal de cake uit de oven en laat deze volledig afkoelen.

De saus

Doe het water en de suiker in de steelpan en breng op middelhoog vuur aan de kook. Roer het mengsel NIET door en laat het rustig doorkoken tot je een mooie lichte karamel krijgt. Haal de pan van het vuur.

Verwarm ondertussen de slagroom een beetje voor in een apart pannetje en giet deze vervolgens al roerend bij de karamel. Doe als laatste de boter erbij samen met een snuf zout naar smaak en klaar is je saus. Giet de nog warme karamel over de cake, maar zorg dat je er iets onder hebt liggen zoals bakpapier omdat de saus van de cake gaat druipen.

Decoreer de cake eventueel nog met wat karamel crunchies of stukjes fudge. Laat de saus wat afkoelen en uitharden voordat je de cake aansnijdt.

 


 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.