Schurende bovenbenen: wat helpt nou echt?

Schurende bovenbenen: wat helpt nou echt?

Hoera, het is zomer! Shorts en korte rokjes zijn je go to outfit met deze temperaturen, maar als je net als ik gezegend bent met een stevig paar bovenbenen dan zit dat rokje niet altijd even lekker. Prima voor op het terras, maar als je een stuk gaat lopen en je bovenbenen tegen elkaar beginnen te schuren aan de binnenkant dan wordt het al extreem snel oncomfortabel. Rode plekken, rauwe huid en soms zelfs brandblaren. Dat wens je natuurlijk niemand toe…

Omdat ik eigenlijk geen zin meer heb om met 30 graden in m’n lange broek te lopen heb ik de afgelopen jaren al een aantal verschillende producten getest die dit schuurprobleem zouden moeten voorkomen. Van fietsbroekjes tot crèmes. In deze blog lees je welke dat zijn en wat mijn bevindingen waren!

Vevina cream

De naam zegt het al, Vevina is een crème die je op de plaats waar je huid schuurt moet smeren. Daar zou dan een beschermlaag gevormd worden die ook nog eens waterresistent is. Zo blijft hij dus ook zitten als je begint te zweten, wat in de zomer natuurlijk nog al eens voorkomt.

De crème zit in een handige kleine tube, die je ook gemakkelijk mee neemt. In het begin geen idee hoe dik je het aan moet brengen, dus zeer waarschijnlijk te weinig gesmeerd want de eerste keer had ik binnen no time schurende bovenbenen. De tweede keer een stuk dikker aangebracht en merkte hierbij wel enige verbetering. Nog steeds niet extreem comfortabel, maar kon er verder mee lopen dan zonder iets.

Oordeel: 6/10

Body Glide

Deze stick wordt vooral gericht als product voor hardlopers, maar zou dus ook moeten werken voor ons bovenbenige dames. Ook dit product legt een dun laagje over de huid, wat het schuren tegen moet gaan en kan op elke plek op je lichaam gebruikt worden.

Handige stick en makkelijk om aan te brengen. Wel even flink wat opsmeren, maar dit product werkt eigenlijk best prima. Omdat je er niet met je handen aan hoeft te zitten kun je als je onderweg bent ook gemakkelijk even ergens op het toilet o.i.d. wat bijsmeren als je merkt dat het nodig is.

Oordeel: 7,5/10

Smoovall

Waarschijnlijk een van de bekendste producten op dit gebied, maar toch de laatste die ik zelf heb geprobeerd. Het leek te makkelijk dat met een spray m’n probleem zou zijn opgelost. Maar potverdikkie had ik het maar eerder geprobeerd! Probleemloos een hele middag op een verjaardag door de tuin kunnen struinen, staan, zitten whatever en aan het einde van de dag nog geen oncomfortabel gevoel.

Handige kleine spuitbus, neem je makkelijk mee en biedt ook de mogelijkheid om eventueel in de loop van de dag wat bij te sprayen. De spray breng je in 2-3 seconden aan, 30 seconden laten drogen en klaar om te gaan. Enige nadeel is dat zo’n spuitbusje van 100ml snel leeg is. Ligt er natuurlijk wel aan hoe vaak je het gebruikt, maar met zo’n hittegolf kan dat zomaar eens een dagelijks ding worden.

Oordeel: 8/10

Glijmiddel

Oke, deze klinkt misschien stom maar wat glijdt er nou beter dan glijmiddel op silliconenbasis? Niet veel dingen kan ik je vertellen en het werkte ook zeker tussen de bovenbenen, maar het geeft nogal een zooi om te smeren en je benen gaan er ook van glimmen. Dit wil je overigens ook niet knoeien op je kleding want dat vlekt als de tering, dus wat betreft gebruiksgemak scoort het niet echt hoog. Wel glijden je benen heerlijk langs elkaar in plaats van geplakt en geschuur, dus wat dat betreft wel een plusje!

Oordeel: 5,5/10

Fietsbroekje

Niet heel charmant, wel functioneel. Het fietsbroekje onder de rok wordt al forever gedaan en, mits hij lang genoeg is, werkt dat ook prima. Is natuurlijk wel meteen een stuk warmer dan wanneer je helemaal blote benen hebt, dus misschien niet de ideale oplossing.

Oordeel: 6/10

Bandalettes

Bandalettes zijn banden van dunne stof die je om je bovenbenen draagt. Doordat er om elk been een stukje stof zit, schuurt niet je huid tegen elkaar maar deze stof. Op zich heen prima idee maar de uitvoering is wat minder. Ondanks dat er anti slip randen in de binnenkant zitten, loop je steeds het gevaar dat ze afzakken. Zeker als je begint te zweten. Daarnaast zie je ze onder sommige rokken ook zitten (randen door de stof heen etc.) en dat is gewoon niet zo tof.

Wel een stuk luchtiger dan een fietsbroekje en geeft ongeveer hetzelfde effect. Plusje is dat je ze zelf zo hoog of laag kunt dragen als je wil, waardoor ze in elk geval niet onder je rok uitsteken zoals bij een broekje soms wel eens gebeurd.

Oordeel: 6,5/7

Mijn duidelijke favoriet is tot nu toe Smoovall, ook al zal dit op den duur wel prijzig worden wanneer het langere tijd warm is. Daarentegen geeft dit product mij een stukje vrijheid terug (als in ook gewoon korte broeken en rokjes kunnen dragen als het bloedheet is) en dat is me het nu in elk geval wel waard!

Zijn schurende bovenbenen voor jou ook een herkenbaar probleem? En wat doe jij om het te voorkomen? Met jouw tips als aanvulling kunnen we misschien nog meer vrouwen helpen!