Stevensloop 2018: start training

Stevensloop 2018: start training

Ja, dat lees je goed. Op een maandagochtend afgelopen november leek het me een goed idee om mee te doen aan een hardloopevent en dus heb ik me samen met een collega ingeschreven voor de 5 kilometer van de Stevensloop op 18 maart 2018. Stiekem wilde ik altijd al eens meedoen aan een hardloopevent (soort van bucketlist dingetje zegmaar) en heb er best wel zin in. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te doen en te kijken hoe ik mijn lichaam kan pushen en gebruiken, maar is mijn lichaam wel gemaakt/geschikt om te hardlopen?

Fysieke klachten

Mijn lichaam heeft in mijn vrij jonge leven al veel doorstaan, waaronder de mishandeling met slechte voeding en 0 beweging van mijn kant waardoor ik ooit 22 kilo zwaarder was. Hoewel hardlopen niet echt mijn favoriete vorm van beweging is, heeft het wel een speciaal plekje in mijn hart want door te beginnen met hardlopen ben ik mijn eerste paar kilo afgevallen.

Helaas kreeg ik snel last van mijn schenen en knieën en daarna ben ik snel overgestapt naar andere sporten zoals fitness, bodypump en af en toe krachttraining. Om eerlijk te zijn heb ik al sinds de zomer van 2016 niet meer hardgelopen en dit kwam vooral door de klachten die ik er elke keer weer aan overhield. Begin dit jaar heb ik de diagnose lipoedeem gekregen, wat deze klachten voor een deel verklaarde maar wat ook betekend dat hardlopen voor mijn onderlichaam extra belastend is. Lipoedeem is namelijk niet alleen een afwijking in de aanmaak en opslag van vetcellen, maar brengt ook verslapping van het bindweefsel met zich mee. Niet zo lekker stabiel voor je gewrichten dus.

De afgelopen anderhalf jaar heb ik me dan ook gefocust op het versterken van deze zwakke punten door middel van krachttraining en nu is het dus tijd om het hardlopen weer op te pakken, in elk geval tot en met de Stevensloop. Wie weet ga ik het wel oprecht leuk vinden en blijf ik het daarna ook nog doen 😉 Voor sommige mensen is 5 kilometer een lachertje, maar ik moet er dus wel voor aan de bak.

Eerste training

Omdat de tijd de afgelopen maanden voorbij is gevlogen leek het me verstandig om redelijk op tijd te beginnen met het trainen voor de Stevensloop.  Niet zozeer omdat ik conditioneel moet opbouwen (al zou een wat minder rode kop wel chill zijn), maar wel omdat ik het rustig aan wil doen zodat ik straks zonder blessures en klachten die 5 kilometer kan lopen. En dat ik daarna ook nog kan lopen.

Dus hop, hardloopschoenen aan, iPod opgeladen, Runkeeper gedownload en gaan. Mijn eerste rondje heb ik eigenlijk zonder doel gelopen, maar puur om te kijken hoe ik er voor sta. Ik heb al eens eerder 5 kilometer gelopen dus ik weet dat ik het kan, maar ik wil het deze keer dus graag pijnvrij doen.

Mijn eerste rondje viel me zeker niet tegen en toch is het wel duidelijk dat ik nog wat moet oefenen. Hoewel ik een kop als een boei had en ik duidelijk wat te snel gelopen heb (voorheen liep ik rond de 7 min/km) ben ik zeker niet ontevreden en vooral blij dat ik de dag erna ook nog kan lopen. Zonder pijn!

Ik wil zeker niet te vroeg juichen maar ik denk dat door het nu rustiger op te bouwen en niet meteen door te pushen tot de 5 kilometer, het me mogelijk een stuk beter af zal gaan dan vorige keer. Binnenkort weer een nieuwe hardloop-update en kijken of er wat vooruitgang in zit!