Stoofperen tarte tarin

Stoofperen tarte tarin

Als ik aan het kerstdiner denk, dan zijn de stoofperen daarbij aanwezig zo lang als ik me kan herinneren. Vroeger vond ik ze niet lekker want alcohol en ook tegenwoordig ga ik liever voor de alcohol vrije versie, maar behalve dat vind ik ze heerlijk! Daarbij zijn ze ideaal om een extra korstige tarte tatin mee te maken. Bolletje ijs erbij en jouw kerstdessert is klaar hoor 😉


Wat heb je nodig?

Voor de stoofperen:

  • 1 kilo Gieser Wildeman peren
  • 300 ml zwarte bessensap
  • 50 gram suiker
  • 1 kaneelstokje

Voor de tarte tatin:

  • 90 gram roomboter
  • 115 gram suiker
  • 225 gram bladerdeeg (5 plakjes, ontdooid)

Keukenspullen

  • Braadpan
  • Ronde ovenschaal (26 cm)
  • Koekenpan
  • Serveerschaal

Bewaaradvies

  • Bewaar de tarte tatin maximaal 3 dagen in de koelkast. Voor het serveren wel even opwarmen!

Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Leg de peren in de pan en voeg alle ingrediënten toe. Schenk er eventueel nog een klein beetje water bij als de peren nog niet volledig onder staan met het bessensap.

Breng aan de kook op hoog vuur. Zet het vuur lager zodra het sap kookt. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur zo’n 2 uur sudderen. Haal de stoofperen daarna voorzichtig uit de pan en zet ze in een aparte schaal of kom om af te koelen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt de boter in een koekenpan en voeg daarna de suiker toe. Roer gedurende 5 minuten door tot het een lichtbruine kleur begint te krijgen.

Giet de karamel op de bodem van de ovenschaal. Leg de stoofperen met de bolle kant naar onder in de karamel. Het makkelijkste is om te beginnen met 1 peer in het midden en daar de rest omheen te leggen.

Bedek het geheel met de plakjes bladerdeeg. Zorg dat er een dichte bodem ontstaat, want je gaat de taart straks nog omdraaien en dat wil je niet dat alles eruit valt! Als je teveel bladerdeeg aan de randen hebt kunt je dit wegsnijden of omvouwen.

Bak de tarte tatin in 20-25 minuten net iets boven het midden van de oven goudbruin en krokant. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.

Pak een serveerschaal (bij voorkeur groter dan je ovenschaal), houd deze tegen de ovenschaal en keer in een vloeiende beweging om, zodat de taart op de serveerschaal ligt met de stoofperen naar boven. Serveer de tarte tatin warm.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.