Stoofperenkruimelvlaai

Stoofperenkruimelvlaai

De meesten van ons zullen de stoofperen kennen als bijgerecht bij o.a. een wildschotel of als dessert met wat vanille ijs, maar je kunt er natuurlijk nog veel meer mee. Deze stoofperenkruimelvlaai (dat is een mond vol, letterlijk en figuurlijk) is slechts het begin, maar wel een ontzettend smakelijk begin! Het kost even wat tijd om te maken, maar is het niet extra leuk om te genieten van iets lekkers als je erg hard voor hebt gewerkt? 😉

Deze vlaai is lekker veelzijdig en kan zowel warm als koud geserveerd worden. Lekker met wat slagroom erbij, maar ook zonder is het puur genieten. Natuurlijk ook prima geschikt als dessert, met een bolletje vanille ijs!


Wat heb je nodig?

Voor de stoofperen:

  • 1 kilo stoofperen
  • 300 ml zwarte bessensap
  • 50 gram suiker
  • 1 kaneelstokje

Voor de bodem:

  • 120 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 1 eidooier
  • scheutje melk
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout

Voor de kruimels:

  • 90 gram boter
  • 75 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • snuf kaneel

Keukenspullen

  • Pan met deksel
  • Beslagkom
  • Vershoudfolie
  • Vlaaivorm (20-24 cm)

Bewaaradvies

  • Bewaar de vlaai maximaal 2 dagen goed afgedekt in de koelkast.

De stoofperen

Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Doe de peren in de pan met het bessensap, de suiker en het kaneelstokje.

Tip: voor een wat meer traditioneel recept kun je ook een deel van het bessensap vervangen door rode wijn.

Breng aan de kook op hoog vuur. Zet het vuur lager zodra het sap kookt. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 50-60 minuten sudderen.

Haal de pan van het vuur en giet de stoofperen af of laat ze uitlekken in een zeef/vergiet. Wanneer ze te nat blijven wordt de bodem van de vlaai te klef. Je kunt ze het beste ook nog even nadeppen met een schoon stuk keukenpapier.

Snijd de stoofperen in kleine stukjes en zet ze apart.

De vlaai

Verwarm de oven voor op 175°C. Doe alle ingrediënten voor de bodem samen in de beslagkom en kneed tot een stevig, samenhangend deeg. Pak het deeg in in vershoudfolie en leg 10 minuten in de koelkast.

Vet de vlaaivorm goed in en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Zorg dat je aan de zijkant een beetje een opstaande rand hebt, anders vallen straks de stoofperen uit de vlaai. Verdeel de stukjes stoofpeer over de gehele vlaai.

Doe vervolgens alle ingrediënten voor de kruimels in de beslagkom en kneed ook dit tot een stevig deeg. Pak steeds een stukje deeg en verkruimel dit boven de vlaai. Doe dit tot al het deeg op is en de gehele vlaai bedekt is met kruimels.

Bak de vlaai iets onder het midden van de oven in 40-45 minuten gaar. De bovenkant mag een mooie goudbruine kleur krijgen.

Haal de vlaai uit de oven en laat hem wat afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Als de bodem nog niet goed is afgekoeld kan deze makkelijk scheuren.

Tip: je kunt eventueel nog wat poedersuiker over de volledig afgekoelde vlaai strooien voor een extra mooie look!




6 gedachten over “Stoofperenkruimelvlaai”