Voedselintolerantie test: mijn ervaring en resultaten

Voedselintolerantie test: mijn ervaring en resultaten

Opgeblazen buik, diarree, hoofdpijn, uitslag, energiedips, een tintelend gevoel in m’n mond en keel of rode plekjes aan m’n lippen na het eten. Vervelende klachten waarvan ik nooit helemaal 100% de oorzaak kon vinden, ook niet met het tijdelijk verbannen van bepaalde voedingsmiddelen. Ik wilde mijn lijf beter leren begrijpen zodat ik er nog beter voor kan zorgen en producten die deze klachten veroorzaken kan vermijden, dus heb ik een voedselintolerantie test gedaan.

Waarom?

Zoals ik al aangaf had ik last van een aantal klachten na het eten, waarvan de opgeblazen buik en diarree het meest vervelend zijn en het vaakst voorkomen. Iets waar ik terugkijkend eigenlijk vanaf mijn jeugd al last van heb, maar nooit echt bewust mee bezig ben geweest. Het was nou eenmaal zo en heb er lange tijd niet bij stil gestaan dat het natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn.

Via een vriendin kwam ik op het idee van een voedselintolerantie test en ben toen op internet verder gaan zoeken. Ik kwam uit bij Test Your Intolerance en dan op de slecht vertaalde Nederlandse website van dit (gelukkig toch wel) professionele bedrijf. Als klap op de vuurpijl had Groupon hier een aanbieding voor waardoor ik €40,- bespaarde voor een test waarbij 680 food en non food producten worden getest, dus ik besloot de gok te wagen.

De test

Bij veel intolerantie testen wordt er getest op een bloedmonster, maar in dit geval op het haar. Bij een bloedtest kan het laatste wat je gegeten hebt de resultaten al beïnvloeden en bij haar is dat niet het geval. Ook kan bij haar over een langere periode gemeten worden (deels afhankelijk van hoe lang je haar is natuurlijk). Daar komt nog eens bij dat ik niet zo’n fan ben van naalden en bloedprikken en een paar haren uit m’n hoofd trekken toch wat minder eng klonk 😉

Haren uit m’n hoofd getrokken (met wortel), in een zakje gedaan, papierwerk ingevuld en hop, de brievenbus in. Zo simpel is je eigen bijdrage aan deze test en daarna is het een tijdje wachten. Op de site wordt aangegeven dat je binnen 10-20 werkdagen je resultaten krijgt. Dit komt deels doordat je monsters (haren) naar het lab in Engeland gestuurd worden, waar ze vervolgens getest worden.

Na 2 weken kreeg ik afgelopen dinsdag een mailtje dat mijn monsters waren aangekomen en dat ik binnen 7-10 werkdagen de resultaten via de mail zou ontvangen. Op vrijdag in diezelfde week had ik het al in mijn mail zitten. Ik ontving resultaten voor intolerantie op food en non food producten en daarnaast een overzicht met tekorten (zoals vitamines etc.).

De resultaten

De resultaten van mijn test zijn voor een deel verrassend en voor een deel bekend/verwacht. Op de afbeelding hieronder zie je de food producten waar ik een intolerantie voor heb. Je krijgt alleen resultaten van producten waar je 85% of meer op scoort, omdat dat het punt is waarop je symptomen kunt ervaren.

Dat melkproducten mij niet liggen was al duidelijk en ook E331 (vooral bij kiwi en aardbei) wist ik eigenlijk wel. Ik had ook al een vermoeden dat ik gluten niet zo goed verdraag, maar dat ik daar 99% op scoor is wel even een flinke domper. Het verklaart wel een hoop, maar maakt het allemaal ook even een stuk lastiger voor me qua eten. Ik ben (nog) niet van plan om gluten helemaal te schrappen, maar wel om bepaalde dingen te vermijden waarvan ik merk dat ze m’n lichaam echt beïnvloeden zoals ik dat merk na het eten van bijv. brood. Ik zal in elk geval een hoop moeten gaan leren over gluten en waar ze allemaal in voorkomen.

Erg jammer voor mij dat de eerste 2 producten en het 4e product op de lijst wel een soort van belangrijke ingrediënten zijn van de meeste van mijn baksels. Daarna staat amandel erop, ook een bummer want ik gebruik best vaak amandelmeel als ik koolhydraatarm bak. Zelf heb ik hier eigenlijk nog weinig van gemerkt wat betreft symptomen, maar ook nog nooit echt over nagedacht dat amandel ook klachten kan veroorzaken. Ben gelukkig niet echt een koffie drinker, dus dat ik daar 100% op scoor kan ik wel mee leven. Witte druiven, oftewel wijn, zal misschien voor velen nog wel de ergste op mijn lijstje zijn, maar ik drink praktisch nooIt alcohol dus I’m good haha. Ook geitenmelk en die vissen kan ik prima missen gelukkig, dus het is niet alleen maar ellende.

En nu?

Met behulp van deze test heb ik een deel bevestiging van mijn vermoedens gekregen en ook een aantal nieuwe inzichten. Ik weet nog niet precies wat ik er mee ga doen in mijn dagelijkse eetpatroon, maar geeft me wel handvaten voor het vermijden van bepaalde producten om (vaker) klachtenvrij te zijn.

Heb je zelf ook klachten waarvan je moeilijk de oorzaak kunt vinden of wil je gewoon je lijf beter leren kennen? Misschien is een voedselintolerantie test dan ook wel wat voor jou. Veel mensen die ik in mijn omgeving erover verteld heb en met wie ik de resultaten heb gedeeld zijn meteen erg nieuwsgierig naar wat er bij hen uit zou komen. Ben je zelf ook benieuwd? Dan kan ik je www.testyourintolerance.com van harte aanraden. Momenteel is er nog een aanbieding voor bij Groupon, dus kun je geld besparen.

Ik heb geen aandelen in deze bedrijven en word ook niet gesponsord, maar wil deze informatie en mijn ervaring graag met jullie delen omdat het je kan helpen bepaalde klachten te verhelpen!