Wereld Chocolade Dag!

Wereld Chocolade Dag!

Vandaag is het Wereld Chocolade Dag! Wat mij betreft een van de mooiste dagen van het jaar, want chocolade = life. Op deze dag vieren we de introductie van chocolade in Europa, waarvoor ik eeuwig dankbaar ben! Behalve dat het natuurlijk ontzettend lekker is en goed voor de ziel, zitten er diverse gezondheidsvoordelen aan (pure) chocolade. Hieronder zet ik er een aantal voor je op een rijtje, zodat je nóg een paar extra redenen hebt om vandaag van een lekker stuk chocola te genieten!

1. Vermindert kans op hart- en vaatziekten

In cacao vind je heel wat antioxidanten, ook wel flavonoïden. Deze stoffen hebben een gunstige werking op de productie van stikstofoxide, wat op zijn beurt zorgt voor een verbeterde bloedsomloop. Onderzoek heeft aangetoond dat testpersonen die meer dan 5x per week pure chocolade aten, 57% minder kans hadden op hart- en vaatziekten.

2. Vermindert stressklachten

Door de hoeveelheid magnesium in pure chocolade worden klachten die gerelateerd zijn aan stress vermindert. Als genoeg magnesium binnen krijgt kan je beter omgaan met stress, is je humeur beter, slaap je beter en kun je je beter concentreren.

3. Goed voor je humeur

In de cacaoboon zit een hoge concentratie theobromine, wat een gunstige invloed heeft op het humeur. Door het eten van pure chocolade wordt de aanwezigheid van serotonine verhoogt, dat ook wel bekend staat als het gelukshormoon.

4. Verkleint de kans op dementie en alzheimer

Uit onderzoek is gebleken dat ouderen die veel pure chocolade eten een verminderde kans op dementie hebben. Dit hangt samen met de hoeveelheid antioxidanten in cacao die dit risico tegengaan. Daarnaast verkleint het ook de kans op alzheimer, omdat het eten van pure chocolade voor vermindering van insulineresistentie zorg. Er wordt gedacht dat de ongevoeligheid voor insuline een grote rol speelt bij de ontwikkeling van alzheimer, omdat hersencellen afsterven wanneer zij niet voldoende glucose krijgen.

5. Rijk aan vitaminen

Ook al wordt chocola vaak als ongezond bestempeld, cacao zit boordevol antioxidanten, mineralen en vitamines. Denk bijvoorbeeld aan magnesium, ijzer, zink en calcium. Voortaan dus geen potje vitaminepillen meer, maar een reepje chocola!